szukaj

Samochód do ciągnięcia przyczepy

Powrót do poprzedniej strony. Odpowiedz
wpisów: 686
Wiadomość dodana: środa 25 listopada 2009, 16:27
japacz
1. aby pociągnąć przyczepę o DMC 2000 kg (a taką masę ma najczęściej przyczepa dwukonna), trzeba mieć auto które ma DMC 2660 kg,
2. cięższe przyczepy mają z reguły DMC 2500 kg i do takich już potrzeba samochodu o DMC 3325 kg,
3. maksymalna dopuszczalna masa przyczepy z takim układem hamulcowym do samochodu o DMC do 3500 kg (czyli na kategorię B+E) to 2631 kg....
Innymi słowy, mogę mieć auto o DMC do 3500 kg, które ma "na haku" 3,5 tony ale w praktyce i tak nie wolno mi ciągnąć więcej niż 2631, bo w "ciężkich" przyczepach w zasadzie inne układy hamulcowe nie występują!

Jeśli masz kategorię B - DMC przyczepy nie może przekraczać masy własnej samochodu ciągnącego.
To nic, że DMC Twojego samochodu wynosi nawet 3500 kg. Jeśli masa własna tego samochodu wynosi 1800 kg, to jeśli dana przyczepa z koniem waży 1400 kg ale jej DMC wynosi 2000 kg - nie możesz ciągnać.

Jeśli masz kategorię B+E - rzeczywista masa całkowita przyczepy nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej holującego samochodu.
To nic, że DMC Twojego samochodu wynosi 3500 kg. Jeśli ten samochód załadowany Tobą, paliwem, kołem zapasowym i kanapkami na drogę waży 2000 kg, to przyczepa załadowana końmi nie może ważyć w tej podróży więcej niż 2000 kg. Tak ja to rozumiem i myślę, że trzeba na to uważać.

Dlatego mówię: najpierw kodeks, a dopiero potem rozporządzenia czyli jakie hamulce, jakie światła, lusterka itd.
Wyślij wiadomość Cytuj ten wpis
wpisów: 273
Wiadomość dodana: środa 25 listopada 2009, 17:00
Sugerujesz, że przed każdą podróżą trzeba ważyć osobno samochód, a osobno przyczepę?
wpisów: 686
Wiadomość dodana: czwartek 26 listopada 2009, 00:01
Nie sądzę, żeby kierowcy to robili. Myślę, że zdecydowana większość ładuje na wyczucie.
Dokładnie zważy ITD.

Myślę też, że koński problem jest specyficzny. Często spotykany zestaw to van z kierowcą i pasażerem, a poza tym pusty, plus przyczepa z dwoma końmi. Jak wozisz cegły, to najpierw ładujesz ciężarówkę, a dopiero potem przyczepę i jakoś to wychodzi. Wniosek z tego prosty: chcesz holować więcej koni - dorzuć cegieł do samochodu. Bezpieczeństwo też na tym tylko zyska.

Edytowany czwartek 26 listopada 2009, 00:35 przez: T.B.
Powrót do poprzedniej strony. Odpowiedz

ogier: Baltic Poco Cooke

cena: do uzgodnienia

klacz: Sweaty Chic Solano

cena: 9 000,00 zł

ogier: PACO HANCOCK

cena: 9 000,00 zł

ogier: ZAN ZIPS BANANI 4943322

cena: do uzgodnienia
dzisiaj, 16:20
Kobieta