szukaj

Rodeo legalne w Polsce i na zawodach Polskiej Ligi?

Powrót do poprzedniej strony. Odpowiedz
wpisów: 369
Wiadomość dodana: poniedziałek 22 luty 2010, 12:47
Znalazłem taki komunikat na stronie Polskiej Ligi Western Podjęto również decyzję o nienadawaniu rangi zawodów kwalifikacyjnych imprezom, które w swoim programie mają (choćby pokazowo) konkurencje o wysokim stopniu ryzyka jak bull riding czy ujeżdżanie dzikich koni. Dobrze to rozumiem że teraz na każdych zawodach będzie rodeo???est legalne??I nie trzeba specjalnych zwierząt i ogrodzeń? Przecież to grozi wypadkami i męczeniem zwierząt
Wyślij wiadomość Cytuj ten wpis
wpisów: 494
Wiadomość dodana: poniedziałek 22 luty 2010, 16:26
smart
Znalazłem taki komunikat na stronie Polskiej Ligi Western Podjęto również decyzję o nienadawaniu rangi zawodów kwalifikacyjnych imprezom, które w swoim programie mają (choćby pokazowo) konkurencje o wysokim stopniu ryzyka jak bull riding czy ujeżdżanie dzikich koni. Dobrze to rozumiem że teraz na każdych zawodach będzie rodeo???est legalne??I nie trzeba specjalnych zwierząt i ogrodzeń? Przecież to grozi wypadkami i męczeniem zwierząt

Zwroc uwage na slowo: "nienadawaniu". Chyba to zrozumiales na odwrot Ewentualnie popros jakiegos forumowego prawnika o wytlumaczenie

btw. Na stronie z uchwalami zarzadu PLWiR nie ma nic, jakoby to zostalo w lutym uchwalone... dziwne? Jest 7 decyzji (zdziwila mnie np ta, o przyznaniu 2 letnich kamer juniorom na najblizszych MP), ale nic o tym zakazie nie ma. Moze jakis forumowy prawnik powie, jak sie definiuje "konkurencje o wysokim stopniu ryzyka". Chyba wiekszosc konkurencji western i rodeo mozna za cos takiego uznac? To na zawodach kwalifikacyjnych bedzie tylko reining, trail i western pleasure? A dzygitowka i skoki chyba tez maja "wysoki stopien ryzyka"?

btw2. Jak myslicie, czy zakaz ma jakis zwiazek z lutym? Prosze zerknac w westernowy kalendarz

Edytowany poniedziałek 22 luty 2010, 16:29 przez: kedar
wpisów: 3412
Wiadomość dodana: wtorek 23 luty 2010, 13:34
smart

Faktycznie Smart - jak pisał Kedar - przeczytaj jeszcze raz tekst ze zrozumieniem.
A może dziś za krótko spałeś?

Jasno napisano, że imprezy o randze ZK nie mogą mieć w swoim programie konkurencji "o wysokim stopniu ryzyka jak bull riding czy ujeżdżanie dzikich koni", rozgrywanych nawet tylko pokazowo.
Jeżeli będą w programie takiej imprezy konkurencje "o wysokim stopniu ryzyka" - rozumiem że zawody traca wtedy status ZK.

Oczywiście rodzi się natychmiast podstawowe i bardzo ważne pytanie: jakie konkurencje będą zaliczane przez PLWiR do katalogu "wysokiego stopnia ryzyka" z zastrzeżeniem, że jeżeli się pojawią w programie imprezy nawet jako forma pokazu - wtedy organizatorzy dostają "po głowie" i odbierany jest status ZK.
Co do "bull riding" i "ujeżdżania dzikich koni" - nie ma wątpliwości... ale są jeszcze inne konkurencje np. z bydłem rozgrywane u nas (także pokazowo?), które do bezpiecznych nie należą, choćby cutting, calf wrestling czy alley.... co z nimi?

Drugie pytanie, jakie argumenty stały za podjęciem tak poważnej w skutkach decyzji jak "odjęcie statusu ZK", jeżeli w programie znajdą się choćby pokazowo konkurencje "o wysokim stopniu ryzyka"?

Edit...

Może problem tkwi tak naprawdę w niefortunnym sformułowaniu samej informacji.... brzmieć ona powinna raczej tak:
".... które w swoim programie mają (choćby pokazowo) konkurencje bull riding czy ujeżdżanie dzikich koni, za którymi stoi wysoki stopień ryzyka."
Wtedy nie byłoby żadnych wątpliwości kiedy będzie odjęty status ZK.
Edytowany wtorek 23 luty 2010, 13:44 przez: damarina
wpisów: 494
Wiadomość dodana: wtorek 23 luty 2010, 14:19
Dzieki Damarino za odpowiedz: nie ma to jak rzut okiem prawnika

Ale mam do Ciebie jeszcze trzy pytania:
1) Skoro taki dziwny zakaz jest w newsie ale nie ma na stronie z uchwalami to on istnieje czy nie?
2) W kalendarzu PLWiR wyroznia: zawodzy miedzynarodowe, kwalifikacyjne, rekreacyjne i mistrzostwa Polski... skoro jest napisane ZK, to zakaz nie dotyczy ZM, ZR i MP?
3) Czy stwierdzenie "miec w programie" zabrania samego umieszczania ich w programie, czy rowniez przeprowadzania?
wpisów: 3412
Wiadomość dodana: środa 24 luty 2010, 10:23
kedar
Dzieki Damarino za odpowiedz: nie ma to jak rzut okiem prawnika

Ale mam do Ciebie jeszcze trzy pytania:
1) Skoro taki dziwny zakaz jest w newsie ale nie ma na stronie z uchwalami to on istnieje czy nie?
2) W kalendarzu PLWiR wyroznia: zawodzy miedzynarodowe, kwalifikacyjne, rekreacyjne i mistrzostwa Polski... skoro jest napisane ZK, to zakaz nie dotyczy ZM, ZR i MP?
3) Czy stwierdzenie "miec w programie" zabrania samego umieszczania ich w programie, czy rowniez przeprowadzania?

Ad. 1) Pytanie do Biura PLWiR jaką formalną podstawę przybrała "decyzja Zarządu" w tej sprawie. Jeżeli nie uchwały Zarządu - to jaką? I na jakiej podstawie ( przewidzianej w statucie) ta "decyzja Zarządu" została podjęta? To, że nie ma tej decyzji publikowanej na stronie PLWiR jeszcze nic nie znaczy. O ile wiem - publikacja na stronie PLWiR nie jest warunkiem koniecznym do wejścia w życie uchwał Zarządu (decyzji Zarządu?).

Ad. 2) Moim zdaniem: zakaz nie dotyczy wymienionych przez Ciebie kategorii zawodów (zakładając że decyzja Zarządu, o której wspomniano w newsach, została podjęta skutecznie).

Ad. 3) To już pytanie bezpośrednio do PLWiR o interpretację "co autor miał na myśli?"
Edytowany środa 24 luty 2010, 10:25 przez: damarina
wpisów: 48
Wiadomość dodana: sobota 6 marca 2010, 17:51
Co do rodeo- w sensie tylko bull riding i ujeżdżania dzikich koni to niestety chyba nie ma szans. Nawet się kiedyś pytałem osobiście biuro PLWiR czy coś takiego jest planowane, to odpowiedzieli stanowczo, że nie.
wpisów: 684
Wiadomość dodana: środa 10 marca 2010, 00:08
"Po pierwsze, nie mamy armat."

Jeśli wiem dobrze, to do tych dwóch konkurencji rodeo specjalne hodowle dostarczają koni i byków. No i jeśli się nie mylę, to u nas (ani w najbliższej okolicy?) takich hodowli nie ma. I raczej nie będzie, bo najpierw należałoby rozstrzygnąć, co ma być pierwsze - kura, czy jajo? Znaczy się - czy wpisać imprezy do kalendarza, a od tego pojawią się hodowle, czy ktoś ma założyć hodowle i zrobić złoty interes, bo konkurencje (zgodnie z zapotrzebowaniem społecznym) zaczną się rozwijać dynamicznie i natychmiast?
Edytowany środa 10 marca 2010, 00:09 przez: T.B.
wpisów: 48
Wiadomość dodana: poniedziałek 15 marca 2010, 22:17
rozwijać pewnie by się zaczęły, tylko ciężko przewidzieć czy natychmiast.
Na pewno problem leży gdzie indziej. Rodeo nie jest naszym sportem narodowym (w przeciwieństwie do obu Ameryk), więc na pewno wiele ludzi będzie patrzyło lub słuchało o tym co najmniej z 'sceptycznym' nastawieniem. Tyleż samo ludzi prawdopodobnie stwierdzi wspaniałomyślnie, że trzeba będzie to gdzieś zgłosić, bo to przecież męczenie zwierząt (nieetyczne,niemoralne itp itd). Odpowiednie organizacje na pewno znajdą sobie wielką pożywkę na tych konkurencjach rodeo, a afery które rozpętają na pewno przysporzą im wiele popularności i pewnie korzyści. Wiecie może jak się sprawa przedstawia u naszych najbliższych sąsiadów? Czy tam te konkurencje są realizowane? Jeśli tak to z jakim odbiorem społeczeństwa się spotkało?
Na pewno ,jako bardzo widowiskowe konkurencje, potencjalnie byłyby dochodowe.........
wpisów: 147
Wiadomość dodana: wtorek 16 marca 2010, 11:03
Sceptyczne nastawienie do rodeo mają nie tylko Europejczycy. To, że protesty przeciw organizacji rodeo pojawiają się w Stanach nie jest żadną nowością. Pewnie, że przyjemnie ogląda się NFR czy PBR ale takie obrazki:

Kliknij tutaj

czy to archiwum:

Kliknij tutaj

nikogo chyba nie pozostawiają obojętnym.

wpisów: 369
Wiadomość dodana: wtorek 16 marca 2010, 16:29
Niestety źle przeczytałem i mój błąd Filmy straszne i w sumie cieszę się że rodeo takiego nie ma w Polsce.
Powrót do poprzedniej strony. Odpowiedz

klacz: Sweaty Chic Solano

cena: 9 000,00 zł

ogier: Alamo

cena: 1 600,00 zł

klacz: Klaczka APH

cena: 10 000,00 zł

ogier: Tonto Showman Smart

cena: do uzgodnienia
dzisiaj, 15:48
Kobieta